Stor filmopplevelse: Whiplash

 

Jeg må innrømme at jeg ble helt bergtatt av denne filmen. Jeg skal ikke ødelegge slutten for deg som ikke har sett den (se den!), men vil si at også denne er helt genial. Kort fortalt handler Whiplash om unge Andrew Neyman, som er en usedvanlig talentfull trommeslager. Andrew går på prestisjefull musikkskole i New York, og blir håndplukket av Terence Fletcher til å spille for skolens jazzband. Fletcher er kjent for sin evne til å skape storhet, men også for sine svært tøffe metoder. Terence Fletcher spilles av J.K. Simmons og jeg fikk helt gåsehud av rolletolkningen hans! Det er slett ikke rart at han fikk en Oscar for denne prestasjonen. Men Miles Teller, som spiller Andrew, er også helt glitrende.

Man må lide for storhet?

whiplashDet er så klart mange temaer i en flott film som Whiplash, men her er noen av tankene jeg satt igjen med etter å ha sett den. Et hovedtema som utmerket seg for meg, var hvor mye man må lide dersom man vil oppnå storhet, genialitet, suksess. Er det riktig av en mentor eller trener å presse et ungt talent? I så fall, hvor hardt? Hva er etisk forsvarlig? Kan man presse ved bruk av kjeft, ydmykelser? Hva med fysisk vold? Filmen handler om dette, og fikk meg til å tenke en del over den oppfatningen at man må lide for storhet. Jeg personlig tenker at dette presset er enda sterkere i USA, der man stadig får høre at man kan bli noe, bare man vil det sterkt nok, jobber hardt nok. Filmen streifer også om det er slik at den som vil bli noe stort, må ofre alt annet, som for eksempel det å ha en kjæreste. En av scenene som gjorde inntrykk på meg, (det var faktisk mange av dem) var da Andrew havner i en bilulykke fordi han har hastverk med å nå en konsert. Han kryper blødende ut av bilvraket og ankommer scenen hardt skadet. For meg sier det mye om hva ambisiøst menneske er villig til å gjøre for å oppnå suksess.

Trommedilla med Whiplash

En annen konsekvens av å ha sett Whiplash er at jeg nå har fått helt trommedilla! Jeg har sinnssykt lyst til å lære å spille trommer. Faktisk har jeg vurdert å kjøpe et brukt trommesett. Men, jeg tror det vil ta litt tid før jeg kommer opp på nivået til Andrew i Whiplash. Hvilke filmer har gjort sterkt inntrykk på deg?

Whiplash (filmen)