Oppsving for elektronisk musikk

ELm

Jeg har det inntrykket at hva som er mest populært innen musikk, går litt i bølger. Akkurat slik det er innenfor mange typer kunst. Enkelte sjangere har sin glanstid, forsvinner for en tid, for så å komme tilbake. Andre igjen har bare en veldig kort levetid og får aldri noen renessanse. Jeg har lagt merke til at en musikksjanger jeg personlig ikke liker særlig godt, er veldig populær for tiden, nemlig elektronisk musikk. Hva kommer det av? Man slipper liksom ikke unna artister som Kygo, Avicii og Calvin Harris, hverken på radioen eller på festival. Det er vel utvikling av stadig ny teknologi som gjør det stadig enklere å lage musikk på datamaskinen uten særlig innsats? Billigere må det vel også være? Men, hva er det som gjør at folk liker det så godt? Er det at det er så perfekt, sømløst, uten forstyrrende elementer eller tendenser til opprør?

En verden av roboter?

daft

En av grunnene til at jeg ikke liker elektronisk musikk noe særlig, er at jeg føler at det menneskelige aspektet går mye tapt. Ikke bare fordi elektronisk musikk er lyder som i dag oftest er bearbeidet digitalt, selv om dette også er en del av hvorfor jeg ikke har særlig sansen for denne musikksjangeren. For meg er det en sjelløs sjanger. Den er liksom for glatt, for perfekt, bearbeidet til å være uten feil og mangler. Umenneskelig. Når musikk kan genereres på denne måten, går jo også alt talentet ut av vinduet. Du trenger ikke ha eller utvikle musikalsk gehør, for det har jo maskinen. Du trenger ikke øve i kjelleren til du blør. Jeg tenker litt på en video jeg så på Facebook her om dagen, den handlet om ny robot-teknologi. Roboten så skremmende levende ut! Snart kan vel roboter lage elektronisk musikk, så trenger ikke et levende mennesket å være involvert i prosessen i det hele tatt.

Mangfold er bra!

alternativeAt en musikksjanger blir såpass dominerende som elektronisk musikk er jo ikke bra for de av oss som ønsker mange ulike og spennende musikkopplevelser. Hva skal skje med de gode, gamle rockebandene som bruker bass, trommer, gitar og andre instrumenter? Blir det ikke lenger noen band som øver i kjelleren, irriterer naboene, gjør sjarmerende feil på scenen? Det ville være trist, synes jeg. Derfor håper jeg at musikksjangre som alternativt, blues, jazz, rock og punk vil få mange flere renessanser.

Elektronisk musikk